Diabetes is een ernstige ziekte. Het volgen van uw diabetesbehandelplan vereist de klok rond toewijding. Maar je inspanningen zijn de moeite waard. Zorgvuldige diabeteszorg kan uw risico op ernstige – zelfs levensbedreigende – complicaties verminderen.
Hier zijn enkele manieren om een actieve rol te spelen in diabeteszorg en te genieten van een gezondere toekomst.
1. Maak een afspraak voor het beheer van uw diabetes
Leden van uw diabeteszorgteam – arts of eerstelijnszorgverlener, diabetesverpleegkundigenopleider en diëtist bijvoorbeeld – kunnen u helpen de basisbeginselen van diabeteszorg te leren en onderweg ondersteuning bieden. Maar het is aan jou om je conditie te beheren.
Leer alles wat je kunt over diabetes. Maak gezond eten en lichamelijke activiteit onderdeel van uw dagelijkse routine. Handhaaf een gezond gewicht.
Controleer uw bloedsuiker en volg de instructies van uw arts voor het beheren van uw bloedsuikerspiegel. Neem uw medicijnen zoals voorgeschreven door uw arts. Vraag uw diabetesbehandelingsteam om hulp wanneer u het nodig heeft.
2. Rook niet
Roken verhoogt uw risico op diabetes type 2 en het risico op verschillende diabetescomplicaties, waaronder:
Verminderde bloedstroom in de benen en voeten, wat kan leiden tot infecties, zweren en mogelijke verwijdering van een lichaamsdeel door een operatie (amputatie)
Hartziekte
Beroerte
Oogziekte, wat kan leiden tot blindheid
Zenuwschade
Nierziekte
Voortijdige dood
Praat met uw arts over manieren om u te helpen stoppen met roken of het gebruik van andere soorten tabak.
3. Houd uw bloeddruk en cholesterol onder controle
Net als diabetes kan hoge bloeddruk uw bloedvaten beschadigen. Hoog cholesterol is ook een zorg, omdat de schade vaak erger en sneller is wanneer u diabetes heeft. Wanneer deze aandoeningen samenwerken, kunnen ze leiden tot een hartaanval, beroerte of andere levensbedreigende aandoeningen.
Het eten van een gezond, vetarm dieet en regelmatig sporten kan een lange weg helpen bij het beheersen van hoge bloeddruk en cholesterol. Uw arts kan ook aanbevelen om zo nodig medicatie op recept in te nemen.
4. Plan regelmatige fysica en oogonderzoeken
Plan twee tot vier diabetescontroles per jaar in, naast uw jaarlijkse fysieke en routinematige oogonderzoeken.
Tijdens het lichamelijk onderzoek zal uw arts u vragen naar uw voedings- en activiteitsniveau en zoeken naar eventuele diabetesgerelateerde complicaties – waaronder tekenen van nierbeschadiging, zenuwbeschadiging en hartaandoeningen – en zoeken naar andere medische problemen.
Uw oogspecialist zal controleren op tekenen van netvliesbeschadiging, staar en glaucoom.
5. Houd uw vaccins actueel
Diabetes maakt het waarschijnlijker dat u bepaalde ziekten krijgt. Routinevaccins kunnen ze helpen voorkomen. Vraag uw arts naar:
Griepvaccin. Een jaarlijks griepvaccin kan u helpen tijdens het griepseizoen gezond te blijven en ernstige complicaties van de griep te voorkomen.
Longontsteking vaccin. Soms vereist het longontstekingvaccin slechts één injectie. Als u diabetescomplicaties heeft of 65 jaar of ouder bent, heeft u mogelijk een booster nodig.
Hepatitis B-vaccin. Het hepatitis B-vaccin wordt aanbevolen voor volwassenen met diabetes die het vaccin niet eerder hebben gekregen en jonger zijn dan 60. Als u 60 jaar of ouder bent en nog nooit het hepatitis B-vaccin hebt gekregen, bespreek dit dan met uw arts of het geschikt is voor u.
Andere vaccins. Blijf op de hoogte van uw tetanus-opname (meestal elke 10 jaar gegeven). Uw arts kan ook andere vaccins aanbevelen.